Wat je aandacht geeft, groeit…

 

Drie jaar geleden begon ik, in het kader van de bijscholing voor predikanten, aan de opleiding tot interimpredikant. Deze opleiding vanuit de Protestants Theologische Universiteit is bedoeld voor ervaren predikanten die eventueel op tijdelijke basis kunnen worden ingezet in gemeenten. Zo kwam ds. Bloemert in De Open Hof om na te denken over de toekomstplannen. Een interimmer kan ingezet worden voor begeleiding bij beleidstrajecten, maar ook rondom kerksluitingen en conflicten. De opleiding is breed en ik heb genoten van de nieuwe inzichten die ik gaandeweg opdeed. Het komende halfjaar hoop ik de opleiding af te ronden met de laatste opdrachten. Samen met een collega bereid ik een kerkenraadsdag voor haar gemeente voor in het kader van waarderende gemeenteopbouw. Het motto daarbij is: wat je aandacht geeft, groeit.

Bij het Franciscus Gasthuis in Rotterdam staat een boompje met deze tekst in de tuin. Het gaat hierbij om een houding die aandacht geeft aan wat goed gaat en krachtig is in een gemeenschap. Te vaak kijken we naar wat niet goed gaat en focussen we daar al onze aandacht op. Daar wordt een mens zelden blijer van.

Maar wat nu als je aandacht geeft aan wat goed gaat, aan waar je kracht zit? Mijn voornemen is dit principe ook in De Open Hof ruim baan te geven. Laten we met elkaar kijken naar wat goed gaat, waar onze kracht zit, wat ons in beweging zet. Een paar dingen kan ik wel opnoemen: de onderlinge zorg en aandacht, de voedselbank, de zelfredzaamheid van de gemeente, de trouw, de aandacht voor het milieu, de vele vrijwilligers die liefdevol hun werk doen, de ruimte om een eigen geloofsweg te zoeken…

En u? Waar wordt u eigenlijk blij van als u denkt aan De Open Hof? Zou u dat met mij willen delen?

 

Ds. Antoinette van der Wel (dsavdwel@deopenhof-hia.nl en telefoon 06-10 81 26 31