Feest van de Geest

Levensadem. Dat is het thema van het Feest van de Geest rondom Pinksteren. Een bijzonder kerkelijk feest dat voor veel mensen moeilijk te begrijpen is. Een wind, een vuur, het spreken in ieders taal, het kunnen genezen van mensen, wonderlijke zaken. Maar ook met een bedoeling. Gods Geest die als Trooster in de wereld komt, om mensen te inspireren en aan te raken. Van binnen, in het hart, onbegrijpelijk en ongrijpbaar.
Hoe breng je nu Pinksteren dicht bij mensen, is de vraag van veel kerken in Nederland. Een initiatief van regionaal samenwerkende kerken verenigt zich landelijk rondom Feest van de Geest. Het feest is een ontmoeting tussen Beeldende Kunst, Pinksteren en Architectuur van Kerkgebouwen. Kunstenaars exposeren nieuw gemaakte kunst, geïnspireerd door de architectuur van kerkgebouwen en het Pinksterfeest. Het thema voor 2018 is vastgesteld op: Levensadem.
Dit jaar wordt in de Zwijndrechtse Waard samen met de Hoeksteen, de Bethelkerk en De Ark in De Open Hof een plek geboden voor lokale kunstenaars om dit thema te verwoorden. Tevens is er ook een expositie ingericht op het nieuwe bezoekerspunt op de Sophiapolder. Via Machteld Teekens zijn uit de regio 10 kunstenaars gevraagd om in duo’s per locatie een verbeelding uit werken van Levensadem.
In De Open Hof zal Diana van Hal en Petra Revet uitbeelden wat zij bij dit thema denken en voelen. Zij houden op donderdagavond in De Open Hof vanaf 20.00, een Meet & Greet over hun werk en gedachten bij levensadem.

Van 14 mei tot en met 21 mei is er daarom op woensdag, zaterdag en de Pinksterdagen in de middagen van 13.00 tot 17.00, een open route tussen de kerken. Mensen kunnen dan zien wat de kunstenaars erbij bedacht en ingericht hebben.

Op 14 mei wordt de route geopend in de Bethelkerk om 19.00 door burgemeester Heykoop en zal dominee Annelene Metz, van de Hoeksteen, een toelichting geven. De kunstenaars die in exposeren in de Bethelkerk zullen vertellen over hun werk. Direct na de opening zijn alle kerken open van 20.15 tot 21.00, voor een kort moment om de kunstwerken te bewonderen.

Op de site www.kunstroutedrechtsteden.nl is nog meer te zien over het feest, de deelnemende kerken en de kunstenaars. Er zijn ook allerlei activiteiten georganiseerd door de kerken en door de kunstenaars, zoals workshops schilderen, dichtkunst en houtbewerken. Opgeven voor diverse activiteiten kan bij jelle@ambachtsamen.nl of via de aangegeven kunstenaars.

In De Open Hof hebben we ook eigen kunstige activiteiten:
– Op woensdag middag 16 mei, om 14.30 uur, is er een schilder workshop door Sari Rolloos voor ouders en kinderen, om samen een werk te maken. Reuze leuk.
– Op vrijdag ochtend 18 mei, vanaf 10.00 uur, kun je een pinksterbloem stuk schikken met Leny Stehouwer
– Op vrijdag avond 18 mei is er een pinsterdans uitgewerkt door Adriana Rijkens, meditatief bewegen op levensadem.
– Op zaterdag avond 19 mei, vanaf 17.00 uur, is er zingen met kinderkoor van zangschool Ilona de Kievit. Heerlijk zingen en luisteren op levensadem geïnspireerde liederen.
Daarnaast zullen we eigen kunstenaars vragen een aantal stukken in de kerk te leggen die mede het thema verbeelden.

Komt allen kijken en meedoen. Graag van te voren opgeven bij jelle@ambachtsamen.nl

De samenwerking tussen de kerken, de kunstenaars en de Sophiapolder, is geïnitieerd door de stichting Ambacht Samen en is mede mogelijk gemaakt door een gift van het Spoorfonds.

Namens Leny Stehouwer, Sari Rolloos en Jelle van der Weijde