Toen de toekomst verleden tijd werd

Wat deden de Grieken en Romeinen met hun afval?

Hoe dachten zij over hun toekomst?

Op maandagavond 8 november komt Math Osseforth daarover vertellen in De Open Hof.

De titel van de lezing is: Toen de toekomst verleden tijd werd

Hij zegt daarover:

We leven in een tijd waarin letterlijk alles in beweging lijkt. Nu misschien nog meer dan vroeger voelt het alsof de hoop op een rooskleurige toekomst gekoesterd moet worden, beschermd misschien zelfs wel. Maar hoe? En wat is dat dan precies, een rooskleurige toekomst? Voor wie? Volgens wie?

En toch, ook in het verleden worstelden mensen met de dag en de werkelijkheid van morgen, hoe de wereld er zou uitzien voor onze kinderen en kleinkinderen. Hoe ga je om met de natuur? Welke verantwoordelijkheden en mogelijkheden heb je zelf? En wie bepaalt dat? Op deze avond gaan we terug naar de Klassieke Oudheid, de bron van ons westers denken, de filosofie van Grieken en Romeinen, het antwoord van ontluikende religies en de oorsprong van onze moderne normen en waarden. We zullen zien hoe het goede leven met zorg voor de dag van morgen er toen uitzag. Want de geschiedenis herhaalt zich uiteraard nooit, alles stroomt immers voortdurend, maar af en toe lijkt het alsof er toch heel weinig nieuws onder de zon is; alles heeft met alles te maken en, tja, sommige dingen veranderen uiteindelijk blijkbaar toch niet.

Dr Math Osseforth is classicus, theoloog, auteur, maar bovenal verhalenverteller. Voor Dr Math Osseforth heeft alles altijd met alles te maken. Hij legt verbanden tussen toen en nu, tussen geschiedenis, kunst, cultuur, politiek en religie, film en literatuur, steeds met het oog op actualiteit, een moderne vertaling en een vleugje humor. Zijn wetenschappelijk werk publiceert en presenteert hij in Oxford en aan de Parijse Sorbonne, zijn fictie verschijnt in het Nederlands en het Engels. Maar bovenal is hij een verhalenverteller. Want een boeiend verhaal blijft het mooiste dat er is.

De avond begint om 20.00 uur. Na afloop, rond 21.15 uur, is er gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar wat te drinken. U hoeft zich niet aan te melden voor deze avond. Van harte welkom!

Namens V&T Jacqueline Meijer (meijer.jacqueline@gmail.com)