400 jaar Synode, (Spiegel)Beelden van Nederlandse identiteit: Filmprogramma Januari tm Mei 2019

400 jaar Synode, (Spiegel)Beelden van Nederlandse identiteit

Zaterdagavond 23-02-19: Vrijheidsdrang – 19:15 & 21:45

Vrijheidsdrang is een rode draad in de ontwikkeling van de Nederlandse identiteit. Onze aanhoudende worsteling met regels, fatsoensnormen, autoriteit etc., vaak ook gepresenteerd als generatiekloof. Deze worsteling in de naoorlogse jaren is treffend beschreven in de legendarische roman De avonden van Gerard Reve. Dit boek werd verfilmd in 1989 door Rudolf van den Berg. Ter onderstreping vertonen we de Amerikaanse film On the Road (2012) van Walter Salles over de opkomende vrijheidsdrang in diezelfde periode, gebaseerd op de al even legendarische roman van Jack Kerouac.

Naar een spraakmakende vrijbuiter of vrijdenker gaat de zoektocht nog voort. De maaltijd vooraf bevat in ieder geval spruitjes.

Zondag 24-03-19: Stille waters – 15:30 & 19:15 u.

Stille waters hebben diepe gronden. Is dit wellicht de kern van ons Hollandse calvinisme? Introverte karakters ondergaan lijdzaam en zwijgzaam onrecht. Opkroppen totdat de bom barst, want het verlangen naar verlossing laat zich niet meer onderdrukken. Boven is het stil (2013) van Nanouk Leopold toont het eenvoudige landleven van een introverte boer, in wiens ziel van alles borrelt. De tegenhanger is True Grit (2010) van Joel & Ethan Coen, de remake van een legendarische western, waarin een koppig meisje gerechtigheid zoekt voor de moord op haar vader.

Voor het gesprek tussen beide films zijn uitgenodigd Dana Linssen, hoofdredacteur van De Filmkrant en regisseur Nanouk Leopold. De maaltijd tussendoor komt van het land.

Maandagmiddag 23-04-19 (2e Paasdag): De Passie van Bach – 13:30 & 16:00 u.

De Matthäus Passion van J.S. Bach bezingt het lijdensverhaal van Jezus Christus. Waarom is dit muziekstuk in Nederland zo enorm populair? Wat zegt dat over ons? In 2015 onderzocht Ramon Gieling dit in zijn fascinerende mozaïek-film Erbarme Dich: Matthäus Passion Stories. Dit combineren we met de Duitse filmproductie Chronik der Anna Maria Magdalena Bach (1968) van het regie-duo Jean-Marie Straub & Danièle Huillet. Vanuit de dagboekaantekeningen van zijn tweede vrouw ontvouwt zich het leven van de beroemde componist in een strenge kostuumfilm vol muziek.

Gastspreker is ntb. Tussendoor serveren we een High Tea (+2,50 eu)

Zondagmiddag 19-05-19: De blik op de toekomst – 13:30 & 16:00 u.

Als slotstuk kijken we de toekomst in. De Nederlandse samenleving verandert. Tegelijkertijd zijn oude tradities populair. Wat doen die ontwikkelingen met onze identiteit? Welke omgangsvormen en leefregels zijn wenselijk in de multiculturele samenleving in een mondiale context? Wat zijn de scheidslijnen van acceptatie en uitsluiting? Zijn we op weg naar tijden van toenemende integratie of juist intense polarisatie met een onoverbrugbare Wij-Zij kloof? Overheersen de korte lontjes en grote bekken of kunnen we vertrouwen op een redelijk gesprek?

De programma-invulling is nog open. Omdat we de antwoorden op deze vragen gedurende het programma verder willen ontdekken. Om te helpen nodigen we opiniemakers en denkers uit. En er is aandacht voor de animatiefilm Sanne’s Synode van Wim Goossens & Jan Stroeve, waarin het 10-jarige meisje Sanne een tijdreis maakt naar het Dordrecht van 1618. Deze film vormt een aanzet om met kinderen nieuwe Dordtse Leerregels te vinden.

Wat zullen we hierbij eens eten?

Kaartverkoop 

Kaarten voor een filmduo en het filmconcert kosten 15 euro. Losse films hebben normale tarieven. Een maaltijd kost 12,50 euro. Een dagticket voor filmduo + maaltijd is 26 euro. Cineville + Strippenkaart zijn geldig en worden 2 x afgestempeld per filmduo.

Voor elk filmduo is een aparte webpagina gemaakt, waarop de kaarten online te boeken zijn. Telefonisch reserveren kan ook via 078-7200777.

Marianne Moerland

E-mail: ds.moerland@deopenhof-hia.nl, tel. 078-6848087